Odoo image and text block

Kris Martens - energiegek?

Beste lezers,

Welkom op de site gekvanenergie.

Op deze pagina vertel ik jullie mijn verhaal. Over mijn zoektocht naar economisch en ecologisch verantwoorde technieken bij de bouw van mijn woning.

Dit is ondertussen al een tijdje geleden en wie ooit al gebouwd heeft weet dat je door de jaren heen steeds meer beseft dat je het toendertijd ook anders en beter had moeten en kunnen aanpakken.

Alhoewel, ik ben best tevreden over hoe alles is verlopen maar ik ben ondertussen ook weer een stuk wijzer geworden. Mijn verhaal is tot op heden een succesverhaal maar mocht ik nu opnieuw starten zou ik het toch al anders doen. Waarom? Omdat alles nu eenmaal verandert en verbetert. En ideeën van vroeger helaas niet meer opgaan of logisch zijn vandaag de dag.

(Energieprijzen waarmee in de tekst gerekend wordt dateren van rond augustus 2015)

De bouw van mijn woning.

De warmtepomp.

Bij de bouw van mijn woning was ons eerste idee deze te verwarmen met een elektrische vloerverwarming. Mijn schoonouders hadden zo'n systeem en hun verbruik ligt echt niet hoog in kostprijs omdat ze kunnen genieten van het exlusieve nachttarief. In ieder geval heeft de architect toen wel al voorzien om de woning goed te isoleren. Meer dan wat vroeger de standaard was. Dus dat was al een pluspunt. Om met fosiele brandstoffen te verwarmen, daar hadden we geen zin in. Ten eerste hadden onze vroegere huurwoningen een mazoutbrander. Het onderhoud en de geurhinder vonden we alles behalve interessant. Aardgas lag er niet in de straat waar we gingen bouwen en ook mijn partner had, om een of andere reden, schrik van het ontploffingsgevaar.

Maar tijdens de ontwerpfase zijn we toen in contact gekomen met het verwarmen met de warmtepomp. Het idee sprak mij direct aan alhoewel de investering niet min was. In eerste instantie waren de meeste aanbiedingen namelijk met een captatienet in de grond. Tot we een offerte ontvingen van een lucht/water warmtepomp. Alhoewel deze iets meer zou verbruiken was dit beter dan de meerprijs van het captatienet te overwegen. De belangrijkste redenen om voor de lucht/water warmtepomp te gaan de ruimte die we in de woning moesten vrijhebben. Niets namelijk. Onze warmtepomp was een monobloc systeem. Dit wil zeggen dat het warme water buiten in het toestel zelf werd gemaakt en via geïsoleerde leiding naar binnen kwam, rechtstreeks naar de boiler en de verwarmingscollectoren van de vloerverwarming. Geen ruimteverlies.

In die tijd heb ik zelf de aanschaf van fotovoltaïsche zonnepanelen bekeken om de stroom, die de warmtepomp verbruikt, zelf op te wekken. Dat was toen echt wel te hoog gegrepen. Installaties werden toen amper gesubsidieerd wat resulteerde in een terugverdientijd van maar dan 30 jaar. Met de toenmalige prijzen uiteraard. Maar in mijn achterhoofd bleef de idee om ooit zelf mijn stroom op te wekken wel hangen.

Odoo text and image block
Odoo image and text block

Mijn eigen energieproductie.

Wind- of zonne-energie

In de jaren die volgden heb ik dan te pas en te onpas wel uitgekeken naar energietechnieken om mijn eigen energie mee op te wekken. In het begin dacht ik aan een windmolen. De studies die ik daarover las maakten eigenlijk een snel einde aan dat idee. Krijg zoiets ten eerste maar vergunt maar ook de plaats in mijn tuin zou mij constant slagschaduw geven en de buren zouden op zijn minst gezegd ook niet kunnen lachen.

Maar toen mijn echtgenote op zekere dag thuiskwam met het verhaal dat een collega van haar zonnepanelen hag gekocht is mijn zoektocht terug in die richting gegaan. En lang heeft het toen niet geduurd vooraleer we zonnepanelen hadden besteld. Met een fiscale aftrek van 40% op een investering van 8.500€ + groenestroomcertificaten van 450€ per 1000kWh geproduceerde stroom lagen onze eerste panelen april 2008 op ons dak. 

Pas van dan is ook mijn carriëre gekanteld. Ik had namelijk zeven installateurs van zonnepanelen uitgenodigd waar één mij aanbood ook voor hen te werken als adviseur op zelfstandige basis. Nu mijn keuze was toen al gemaakt dat ik bij een ander bedrijf (Solar Spirit uit Putte) zou bestellen. Dus toen ik het contract bij Solar Spirit wou ondertekenen heb ik zelf voorgesteld om voor hen aan te slag te gaan op zelfstandige basis in bijberoep. Zo gezegd zo gedaan.

De reden waarom ik voor Solar Spirit gekozen heb is simpel. Kennis van zaken, ervaring en kwalitatieve materialen. De zaakvoerder was al 8 jaar actief in de sector (van toen de terugverdientijd nog 30 jaar was) en wist heel goed waarover hij sprak. Ook het gebruik van Japanse panelen en hun kwaliteitsaspecten draag ik tot vandaag de dag nog zelf uit als adviseur voor dit bedrijf.

Mijn eerste installatie aan zonnepanelen hebben mij 23.500€ gekost en leverden 4600kWh op. Nog lang niet alles wat ik toen aan verbruik had. Nl 11.000kWh. Maar mijn daken lagen vol. Zowel de zuid-oost als de zuid-west kant.

Uitbreiding van mijn PV-installatie.

Hoogrendementspanelen.

Ondertussen was ik al wat jaren aan de slag als adviseur voor zonnepanelen en had ik mijn job opgezegd om mij full-time met de zonne-energie bezig te houden. De zaken gingen hard, zeer hard. En ook mijn kennis in de sector groeide supersnel. Op een gegeven moment werd aangekondigd dat de certificaten gingen afgebouwd worden. We werkten toen ook al met panelen die met hetzelfde oppervlak meer vermogen konden leveren. Ook van een Japanse fabrikant. En om toch nog te kunnen genieten van de certificatenvergoeding van 350€ werden eind 2010 mijn eerste panelen verhuisd naar de lager gelegen daken van mijn keuken en tuinhuis en werden er 6kWp aan nieuwe panelen op mijn hoofddak gemonteerd. Sindsdien is mijn installatie ook uitgerust met een Solar Log monitorring systeem dat je hier kan raadplegen.

Deze installatie kon ik plaatsen met behulp van een groene lening aan 1,5%. Als je weet dat je op de interest een fiscale aftrek krijgt van 40% dan leen je aan amper 0,9%. Mijn panelen brachten mij jaarlijks meer op aan certicaten en fiscale aftrek dan dat ik moest aflossen. 

Dat zo'n succesverhaal geen eeuwig leven was beschoren besefte iedereen en het heeft dan ook niet lang daarna geduurd of alle subsidies en certificatenvergoedingen werden drastisch afgebouwd.

Mocht ik opnieuw beginnen.

Hoe alles verandert.

En toch zou ik, mocht ik opnieuw beginnen, het anders doen. Met de wetenschap die ik toen had gaat niemand mij vandaag de dag vertellen dat ik foute keuzes heb gemaakt. Mijn verbruik is ondertussen met de aanleg van een klein zwembad met warmtepomp en twee puberende tieners gestegen naar ongeveer 14.000kWh bij een redelijk strenge winter. hiervan wek ik jaarlijks ongeveer 9.500kWh op wat mij met een restfactuur van 4.500kWh laat. Gerekend aan 22c€ is dit een jaarlijkse kost van ongeveer 1000€ voor mijn volledige energieverbruik. Ander verbruik heb ik niet. Maar reken daarbij de cerficatenvergoeding die ik ontvang 6 x 350€ + 3,5 x 450€, dan heb ik nog een winst van 2675€ waarmee ik op jaarbasis mijn lening voor de zonnepanelen aflos. 

Zonder de certificaten en de subsidies was het verhaal volledig anders geweest. En laat nu dat zijn wat er vandaag niet meer is tenzij voor nieuwbouwprojecten. Hier stimuleert men de mensen om energiezuinig te bouwen en legt men zelf eisen op naar energiepeil en om met minstens één energiezuinige techniek zijn woning te voorzien.

Hoe ik het nu wel zou doen?
Odoo image and text block

De BlueGEN brandstofcel.

Met wat ik nu verbruik aan energie kom in niet toe met mijn zonnepanelen. Wens ik op termijn ook nog elektrisch te gaan rijden dan lukt dit zeker niet meer. En nog meer zonnepanelen leggen is niet meer mogelijk. Hiervoor heb ik al de limiet bereikt van wat ik door de netbeheerder mag aansluiten.

Maar ook de prosumentenvergoeding, die in juli 2015 in voege is gegaan, wordt het almaar duidelijker dat ook het injecteren op het net een probleem is. We kunnen de zon niet regelen en in 80% van de gevallen produceren we stroom wanneer we die niet verbruiken. En hetzelfde geldt ook voor wind-energie die we niet kunnen regelen.
Met andere woorden is het voorlopig een utopie om met groene stroom ons energieverbruik te dekken en de kernuitstap mogelijk te maken.

Een oplossing ligt in het gebruik van waterstof. Met een brandstofcel maakt men met waterstof elektriciteit. De warmteproductie die hiermee gepaart gaat wordt ook gerecupereerd. Nu de productie van waterstof is momenteel nog duur en is ook nog niet wijd verspreid beschikbaar. Maar de BlueGEN brandstofcel van SolidPower kraakt, uit ons bestaand aardgasnet, waterstof dat direct, ter plaatse, wordt omgezet in energie en die tegelijkertijd het sanitaire warm water maakt.

 

Daar de BlueGEN wel moduleerbaar is, kan de productie ook afgesteld worden op het verbruik en beschik je dag en nacht over een bron die elektriciteit maakt.
De BlueGEN produceert (om rendabel te zijn) toch best op 80% van zijn vermogen. Goed voor meer dan 10.000kWh aan stroom. Met mijn huidige zonnepanelen dus veel te veel...

Met de BlueGEN wordt elektrisch rijden weer een stukje haalbaarder. Met de BlueGEN maak je 20kWh stroom (wat gemiddeld nodig is om ongeveer 100km te kunnen rijden) met 1,7€ aan gas!! Een elektrische wagen met stroom laden van het net, aan 22c€/kWh, kost daarentegen 4,4€ voor 100km. Een besparing van 60% met de BlueGEN. T.o.v. de gemiddelde dieselprijzen (momenteel rijd ik aan 6l diesel per 100km aan ongeveer 1,1€/l) is dit een besparing van 75%.

Als de investering van deze wagens nog iets zakt overweeg ik de BlueGEN zelf aan te schaffen en een deel van mijn zonnepanelen af te breken. Waarschijnlijk vind ik dan wel een koper die nog 10 jaar certificaten wenst over te nemen voor een goede prijs. Voldoende om de BlueGEN mee te financieren ;-)