Wanneer is de BlueGEN een interessante investering?

De Bluegen produceert continue 1500W aan stroom wat op jaarbasis neerkomt op een energieopwekking van 13.000kWh.

Hieronder een overzicht van bepalende factoren of de aanschaf van een BlueGEN zinvol is.

Minder dan 13.000kWh stroomverbruik per jaar.


Desondanks het feit dat de Bluegen kan moduleren tussen 500 en 1500W stroomproductie wordt de werking aan 1500W aanbevolen. HIerdoor wordt er op jaarbasis ongeveer 13.000kWh aan stroom geproduceerd.
Bij een lagere stroomproductie wordt de kostprijs per geproduceerde kWh stroom met de Bluegen duurder.

Zijn er echter in de nabije toekomst investeringen die het huidige energieverbruik zullen doen stijgen dan is de investering wel al te overwegen.

Elektrisch rijden: gemiddeld 18kWh/100km of 1800kWh per 10.000km.
Jacuzzi: gemiddeld verbruik tussen de 2000 en 4000kWh.
Zwembadverwarming met een warmtepomp: gemiddeld verbruik van 1000kWh per 10m³ water.

13.000 tot 50.000 kWh stroomverbruik per jaar.


Ideaal!

Als gebruiker betaal je per kWh gemiddeld meer dan 19c€/kWh (excl. BTW)
Met de brandstofcel kan dit beter en betaal je inclusief de investering niet meer dan wat je vandaag betaalt bij de energieleverancier.
Dus niet alleen een verbetering voor je portefeuille maar ook voor het milieu en het energielabel van je woning of zaak.

Op een standaard 3-fase aansluiting op het net, met terugdraaiende teller, kunnen er in totaal maximum 5 BlueGENs in cascade worden aangesloten. Goed voor een totale energieproductie van 65.000kWh!
 

Meer dan 50.000kWh stroomverbruik per jaar.


Voor grote verbruikers met een behoefte groter dan 50.0000kWh bieden energiebedrijven in Vlaanderen vaak scherpere prijzen aan. Hierdoor is de kost van de stroomproductie met de brandstofcel duurder.
Als zuiver financiële investering is de Bluegen dan minder interessant.
Gelukkig kan de Bluegen op meerder vlakken positief worden aangewend. Minder CO2-uitstoot, betere energie-efficiëntie, autonomie, verbetering van energielabel.

Gasaansluiting.


Voor de werking van de Bluegen is een methaan-aardgasaansluiting essentieel. Beschik je hier niet over en is het aardgasnet niet beschikbaar in de straat dan is de plaatsing van de Bluegen momenteel niet mogelijk.

In de toekomst bekijkt men de mogelijkheid om met behulp van een transformer propaangas om te vormen naar methaan waarmee de BlueGEN wel kan aangesloten worden.

Sanitair warm water.


Het restproduct van de BlueGEN is warmte. Deze warmte wordt idealiter gekoppeld aan een sanitaire warmwatertank of -buffer. De restwarmte is voldoende om 200l warm water op 65°C te brengen.

Voor verwarmingsdoeleinden is het vermogen te beperkt. Ook omdat er niet een gans jaar door een verwarmingsvraag is, is het inzetten van de restwarmte voor de verwarming van de woning minder rendabel.

Voor de werking van de BlueGEN is de warmteafgifte niet noodzakelijk maar uiteraard vergroot deze afgifte wel het rendement.